sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Kasviskeittokokeiluja

Suunnitelmallinen kokkaus ei ole vahvimpia osaamisalueitani, joten teen yleensä ruokaa joko täysin ilman reseptiä tai jotain googletettua ohjetta vapaamuotoisesti soveltaen. Hyvä puoli tässä on vaihtelevuus ja huono puoli... nooh, vaihtelevuus. Kokeilut eivät useinkaan ole jälkikäteen toisinnettavissa, kun spontaania luovuutta on käytetty sekä ainesosien että määrien suhteen. Tänä viikonloppuna on tullut kokkailtua keittoja, seuraavassa niiden summittaiset ohjeet nyt, kun muisti vielä pelaa edes suunnilleen.

Hernesosekeitto

Pari pientä sipulia (käytin punasipuleita; vähemmän makea lajike toimisi paremmin)
2 - 3 valkosipulinkynttä
Voita / öljyä 
Kolme pussia pakasteherneitä (á 200 g)
6 dl kasvislientä
1 dl kermaa
(1 dl kuivaa kuohuviiniä)
Pippuria, sitruunaa, yrttejä maun mukaan

Kuullota sipulit ja valkosipulit voissa / öljyssä, heitä sekaan kasvisliemi ja herneet. Keitetään n. 10 minuuttia, minkä jälkeen soseutetaan. Lisää kerma ja mausteet, lämmitä, viimeisenä mukaan kuohari. Kuohuviini ei välttämätön lisä, mutta antaa perustellun syyn nauttia myös loput pullon sisällöstä. Meillä lasissa Raimat Chardonnay Brut, osoittautui varsin kelvoksi tuttavuudeksi kuivien kuohuvien ystävälle. 

 

Kurpitsasosekeitto  

2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
Puolikkaan kurpitsan hedelmäliha (= n. 500 g)
Pari perunaa

Kasvislientä
(Kanelitanko)
1 dl kermaa
Inkivääriä, sitruunaa, pippuria
(2 rkl hummusta)

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää kuutioidut perunat ja kurpitsa, paista muutama minuutti. Lisää kasvisliemikuutio ja vettä sen verran, että satsi juuri ja juuri peittyy (minulla käytössä 1,5 l kattila). Lisää halutessasi mukaan kanelitanko ja keitä niin kauan, että kasvikset pehmenevät. Kanelitanko pois, keitto soseeksi ja sekaan kerma, mausteet ja pari ruokalusikallista hummusta.

Keitto toimii oletettavasti hyvin myös, jos vaihtaa kurpitsan esim. bataattiin tai porkkanaan. Hummus sopi sekaan varsin hyvin, mutta voisi testata ilmankin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti