torstai 28. lokakuuta 2010

Suunnitelmallisuudesta (ja sen puutteesta)

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Näin väittää (jonkun typerän järjestelmällisen tylsimyksen keksimä) sanonta, jossa tavallaan on kyllä perää. Siis että se on vain puoliksi tehty, vaikka kuvittelee suunnitelmien kantavan toteutukseen saakka. Hyvinkin suunniteltu juttu nimittäin menee takuuvarmasti reisille tai ainakin stressin puolelle, jos puikoissa on ainoastaan sellainen ihminen, jonka vahvin osaamisalue on ideoinnissa, ei niiden loppuunviemisessä.

Ensimmäinen ilmainen vinkki: Hieman helpottaa, jos samalle viikolle ei sovi liian montaa menoa. Erityisen vältettävää kalenterin tiiviiksi täyttäminen on silloin, kun töissä on kiirettä. Fiksumpi osaisikin jo tällä kokemuksella varautua siihen, että omassa työpaikassani lokakuun loppu ei ehkä ole ns. paras aika vuodesta. Nooh, minä en. Tietenkään.

Olen nimittäin järjestänyt tulevalle viikonlopulle tavallista enemmän tekemistä. Huomenna on aamulla influenssarokotus, enkä tiedä, miten se vaikuttaa kykyyni emännöidä; illalla kylään ovat tulossa omat vanhemmat ja isovanhemmat. Ainakin sikainfluessapiikki nosti pienen kuumeen. Lauantaille on puolestaan buukattu ainakin kampaaja, ja kirjamessuille samoin kuin salille olisi mukava ehtiä ilman turhaa kiirehtimistä. Sunnuntaina pitääkin sitten herätä järjettömän aikaisin, koska olemme menossa kirppikselle myymään kamoja (winkwink, tulkaahan kaivelemaan Valtterille pöydän 794 tarjontaa!).

Kokonaisuudessa ainoa edes jossain määrin hyvin suunniteltu asia oli tuon kirppisvuoron valitseminen tälle viikonlopulle, jolloin siirrytään talviaikaan (tavaroiden tuominen torille 07:00 - 07:30 kuulostaa silti melko epäinhimilliseltä). Kaikki muu onkin sitten vähän sinne päin. Tavarat on lajittelematta ja hinnoittelematta, vaihtorahoja ei ole, tuoleja tms. ei ole jne.

Kätevä emäntä (tai isäntä) olisi varmaankin myös suunnitellut huomiset tarjoiltavat huolella ja kenties tehnyt jotain valmiiksi. Tai jos tietää, ettei tähän ole aikaa, olisi edes siivonnut aiemmin kuin edellisenä iltana, ainakin jos asunnon siisteysluokitus on vain hieman parempi kuin terveysviranomaisten varoituskylteillä varustamassa läävässä. Ei viitsisi mummia liikaa järkyttää, kun on jo tuota ikää ja heikompi pumppu. Pyykitkin olisi voinut pestä ennen kuin niitä on kertynyt noin neljä säkillistä.

Arvasin kyllä jo aamulla, että heikoilla ollaan. Yöunta heikosti ja siihenkin sisältynyt painajaisia. Mitään reseptejä en ollut katsonut valmiiksi (en kyllä yleensäkään niin järjestelmällinen ole). Epätoivoisena varasuunnitelmana oli katsoa ruokiksella jotain ja lähteä jo kolmelta kauppaan. As if. Melko hyvänä suorituksena pidän silti sitä, että irtauduin toimistolta jo vähän puoli viiden jälkeen. Ilman sitä suunnitelmaa tosin. Kaupassa spontaanit ostokset - mitenköhän isovanhemmille uppoaa muun muassa kylmäsavutofu salaatissa - sitten himaan ja siivoamaan. Pesutupa oli varattuna, vuoro irtosi huomisaamulle. Nyt väsyttää. Jos vaikka ensi yönä parempi unionni.

Ps. Siivoamisen tuskaa hieman helpottaa, jos on kelvot välineet. Method-sarjan tuotteet tuoksuvat hämmentävän hyvältä ja väittävät olevansa ekologisia. Näyttävätkin siltä, ettei tarvitse piiloitella siivouskomeron perukoille, TJEU:


Ai niin, ja ihan hyvin ne myös toimivat. Testattu on kylppärisuihke kaakeleilleylang ylang-kylppärisuihke, jota ei tarvitse pyyhkiä pois,
laventelilta tuoksuva yleisputsari ja vastaava tuote, tuoksuna pink grapefruit. Omani olen poiminut yleensä Stockkalta, mutta esim. netistä löytyy useammastakin kaupasta.

2 kommenttia:

  1. Täällä ollaan hengessä mukana, täsmälleen yhtä rennoissa tunnelmissa ;-) Koittakaahan jaksaa!

    Terkuin naapuri, joka liotti tiskejään neljä päivää. Ovat hyvin liukeita nyt, kun alan tiskaushommiin ;)(vaihdoin veden kuitenkin)

    VastaaPoista
  2. Kiitos tsemppauksesta. Kyllä kokonaisuuteen pari lisätyrimistä mahtui, mutta mitäs siitä, kukaan ei kuollut ;)

    VastaaPoista