sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Legot kuntoon

Olin kerrankin ajan hermoilla, kun eilen otin itseäni niskasta kiinni ja aloin kartoittaa vaihtoehtoja hammashoidon suhteen; google tarjosi ensimmäisten vaihtoehtojen joukossa Kampin Sähkötalossa sijaitsevaa upouutta "halpahammaslääkäriasemaa", jonka palvelukonseptiin kuuluu tarjota perushammashuollon palvelut kerralla. Hinnat olivat nopean vilkuilut perusteella samaa luokkaa kuin kunnallisella, mutta aikoja sai heti ja ajan pystyi varaamaan netin kautta. Pienellä lisägooglettelulla kaivoin käyttäjäkommentteja ja kun ne vaikuttivat positiivisilta, tartuin tilaisuuteen ja varasin klo 11.45 itselleni ajan, joka alkaisi klo 13 - 14. Kunnallisen ja YTHS:n "jonoon vaan, tarkastukseen pääset ehkä vuoden sisään" -periaatteeseen tottuneena tämä tuntui käsittämättömältä luksukselta.

Homma toimii siten, että lääkäriasemalta tulee puoli tuntia ennen varsinaista aikaa tekstiviesti, jossa kerrotaan tarkka kellonaika ja varausnumero. Ei siis turhaa odottelua lääkäriaseman tiloissa, vaan sisään voi marssia suoraan oikeaan aikaan. Esitietolomake täytetään netissä varauksen yhteydessä, jolloin myös maksetaan varausmaksu 9,80 € nettipankin välityksellä. Itse toki onnistuin sen verran tyrimään (tai systeemi tyri, mistäs näistä tietää), että olin ilmeisesti näpytellyt varausta tehdessäni numeroni pieleen. Huomasin asian n. klo 13, kun tuli mieleen tarkistaa sähköpostista varauksen tiedot. Hupsiskupsis ja kiitetty olkoon iPhone. Tästäkään ei aiheutunut ongelmaa, vaan sain hoidettua homman puhelimitse takaisin raiteilleen. 

Sisään sitten n. 13:20. Ensin röntgeniin, sitten suoraan lääkärin tutkittavaksi. Heti suun tutkimuksen jälkeen lääkäri kertoi löydökset ja toimenpide-ehdotukset: viisi (!) paikkaustarpeista reikää ja hammaskiveä pitäisi putsailla. Reikien määrä yllätti ja pisti miettimään YTHS:n hoidon tarkkuutta; siellä minulta ei ole koskaan paikattu yhtään reikää, enkä oikein usko, että kaikki nuo reiät ovat maagisesti ilmestyneet edellisen käyntini jälkeen, vaikka siitä reilu kaksi vuotta onkin. Ennen eilistä suussani oli tasan kaksi paikkaa ja ikää kuitenkin jo se 31 vuotta.

Lääkäri ehdotti, että ensin paikattaisiin vasemman leuan kolme reikää (puudutuksessa tietenkin) ja sitten katsottaisiin, riittäisikö potilaalla puhtia pistää toinenkin puoli kuntoon. Ja riittihän sitä, eihän nyt laiska ja ehkä aavistuksen hammaslääkärikammoinen ihminen useampaa kertaa lääkärissä käy, jos vaihtoehtoja on. Homma tehtiin kaikessa rauhassa ja hoitaja päivitti jatkuvasti koneelle tietoja arvioidusta kestosta; näin tiedetään, milloin seuraavalle potilaalle voi lähettää tekstiviestin. Paikkailujen jälkeen lääkäri vaihtui suuhygienistiin, joka putsasi hammaskivet sun muut.

Koko hommaan meni noin kaksi tuntia ja laskun loppusummaksi tuli n. 150 €, mistä saa vielä Kelalta haettua 17 € takaisin. Ei paha. Henkilökunta oli ystävällistä, eikä kellään vaikuttanut olevan kiire ja hätä.

Tänään bongasin sitten Pravdan sivuilta juttua aiheesta: http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Halpafirma+alkoi+hoitaa+hampaita/1135261126474/?cmp=tm_etu_luetuimmat_uutiset. Jutun sävy oli hieman asenteellinen, paikasta sai kuvan kylmänä liukuhihnapoliklinikkana.

Kävin tavoistani poiketen pistämässä kommenttina omat kokemukseni. Jos vertailua perushammashoidon laadusta tehdään YTHS:n ja kunnallisen kanssa, esimerkiksi nitinät "hoitosuhteen pysyvyydestä" sun muusta voi jättää ihan omaan arvoonsa. Ei siellä juuri toivoa ole päästä samalla lääkärille (hah!), saati sitten saada sitä hoitoa silloin kun haluaa, mikä kuitenkin kai tässä suurimmalle osalle on se kynnyskysymys. Ja jääväthän röntgenkuvat ja tiedot hoitotoimenpiteistä tuollakin kantaan, joten jos sinne uudestaan menen, kuva legoistani on nopeasti saatavissa lääkärin näytölle. Mitä väliä sillä on, vaikka ei olisikaan juuri sama lääkäri; vaikka olisi, tuskin hän nyt kerran vuodessa tapaamaansa potilaan puremakaluston tilaa muutenkaan muistaisi... Yksityisistä en sitten tiedä, siellä varmasti tuo potilassuhde pienillä asemilla toki voi hyvinkin olla toista luokkaa. Hintojen perusteella tätä paikkaa ei kuitenkaan voi niihin varsinaisesti verrata. 

Pitkä virsi, mutta joka tapauksessa lämpimät suositukset siis Megaklinikalle. Käykäähän testaamassa, jos pitäisi tarkistuttaa tai puhdistuttaa hampaat ja vaihtoehtona on kunnallisen jonoon asettuminen. Homma hoituu vaikka viikonloppuna shoppailujen lomassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti