perjantai 21. tammikuuta 2011

Liikuntalaboratorion tutkimustuloksia

Yhden naisen tutkimusryhmämme on viime aikoina suorittanut empiirisiä tutkimuksia, joiden tavoitteena on ollut testata, mitä vaikutuksia harjoitusohjelman monipuolistamisella on. Seuraavassa lyhyt raportti tutkimuksen taustoista sekä tehdyistä havainnoista.

Liikuntaan liittyvä kompastuskiveni ei ole harjoittelun vähyys tai tehottumuus, vaan mukavuusalueella pysyminen ja siihen liitännäinen ongelma eli liian yksipuoliseksi jäävä treeni. Jos innostun jostain lajista, vedän treenimäärät helposti överiksi ja saatan samalla tinkiä jostain sellaisesta, joka olisi minulle huomattavasti hyödyllisempää mutta ei niin mukavaa. Kuten esimerkiksi venyttely tai lepopäivät. Tämä taas altistaa vanhenevan tomumajani loukkaantumisille ja sen myötä ikäville vieroitusoireille. Pakon sanelema liikkumattomuus tai liikuntamuotojen yhtäkkinen rajoittuminen rasittaa sitten sekä kroppaa että nuppia.

Yksi osatekijä liikunta-addiktiossani on se, että tykkään treenata tavalla, jonka tiedän tehokkaaksi ja jossa tiedän olevani hyvä tai vähintäänkin kehityskelpoinen. Niin sanottuja lempeämpiä lajeja olen karttanut, samoin kovin tanssillisia tunteja. Viime syksynä olen pakon edessä välttänyt kaikkia lajeja, joissa rasitusta kohdistuu jalkapohjaan tärähdysten muodossa. Tässä taustana tyhy-futis, jossa teloin jalkani käyttökelvottomaan kuntoon.   

Nyt jalka on vihdoin (kopkop!) alkanut tuntua yhteistyöhaluiselta, joten olen vaivihkaa lähtenyt kokeilemaan saliharjoittelun ja pumppi-tuntien kylkeen muitakin jumppatunteja. Lenkille en sen sijaan ole vielä uskaltanut, mutta viikonloppuna suksin (heh...) ehkä ladulle.

Olen tietoisesti pyrkinyt monipuoliseen treeniin ja myös pakottanut itseni mukavuusalueeni ulkopuolelle. Tähän on sinänsä naurettavan hyvät mahdollisuudet, sillä Elixia tarjoaa älyttömän määrän erilaista ryhmäliikuntaa ja työpaikallakin olisi useampaakin jumppaa tarjolla. Tässä jumppalistaus viimeiseltä seitsemältä päivältä, testausympäristönä Talin ja Itäkeskuksen Elixiat. Lisäksi lyhyt salitreeni, mutta siinä ei mitään kertomisen arvoista.

La: Pilates
Su: Power
Ma: Fitness Fusion
Ti: -
Ke: Total Combat
To: Aerobic + shape
Pe: Xycling + shape

Pilates on kuulunut epäluulolistani kärkeen, enkä ole käynyt tunnilla vuosikausiin. Kertakokeilu kuitenkin käännytti, aion mennä uudestaan. Tunti oli rentouttava, mukava ja muistikuviani tehokkaampi. 

Power on Elixian vastine Body Pumpille eli lihaskuntotunnille, jolla käydään läpi kaikki isot lihasryhmät tangon ja levypainojen avulla. Tällä tunnilla olen käynyt talvikaudella 1 - 2 kertaa viikossa, kesällä harvemmin. Hemmetin tehokasta kunhan painoja latoo riittävästi.

Fitness Fusion on viime syksynä debytoinut tunti, joka yhdistää joogaa, pilatesta ja balletonea. Todella kivaa ja tehokasta, jatkoon tämäkin.

Total Combat pitää sisällään tehokkaita ja kohtuullisen helppoja potku- ja lyöntisarjoja sekä lihaskunto-osuuksia. Ensikertalainen tipahti kärryiltä useaan otteeseen (= joutui yksinkertaistamaan lyöntisarjoja), mikä hieman  vähensi treenin tehoja. Ilmaan huitominen teki joka tapauksessa hyvää selälle, saatan mennä uusiksi tännekin.

Torstain helpolla ja lyhyellä aerobic-tunnilla olen käynyt muutaman kerran peräkkäin. Klassisia tuulahduksia menneestä eli askelsarjan rakentelua. Hyvä ohjaaja, kiva tunti.

Shape on Coren tilalle tullut keskivartalotreeni. Tehokasta ja kivaa, varmasti jatkoon.

Xyclingia olen vältellyt, pelkään polveni kestävyyttä. Kuitenkin älyttömän tehokasta ja sopivan haastavaa. Testauksessa nyt 45 minsan keskitason tunti, saa nähdä tuleeko jälkiseurauksia. Täytynee pitää harvinaisena herkkuna ja keskittyä tekniikkaan ainakin aluksi. Limapussin tulehtuminen ja pitkäaikaiset polvikivut ovat erittäin v-mäinen muisto edellisestä koukuttumisesta sisäpyöräilyn maailmaan (nooh, ehkä siinä silloin muutakin oli taustalla, treenimäärät muutenkin pitkälti yli 10 tuntia viikossa).

Näillä siis tämä viikko, konsepti kokonaisuudessaan jatkoon: uudet tunnit olivat positiivisia yllätyksiä, enkä ehtinyt napsia tarjottimelta läheskään kaikkea mitä mieli olisi tehnyt (miksi kaikki parhaat tunnit ovat päällekkäin?). Lisäbonuksena pari pakollista lähtöä töistä niin aikaisin, että työaikasaldoon saatiin hieman sitä kauan kaivattua lyhennystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti