torstai 9. joulukuuta 2010

Yhteenveto itsenäisyyspäivän skumppamaistelusta

Istuimme itsenäisyyspäivänä meillä iltaa kuohuvia maistellen ja kotimaisia musiikkihelmiä (tai "helmiä", näkökulma vapaa) kuunnellen. Kyseessä oli muiden maistelijoiden kuin itseni osalta sokkotesti, joten juomista esitettyjä arvioita eivät värittäneet hintaan tai alkuperämaahan liittyvät ennakko-oletukset.

Valitsin pruuviin Viinistä viiniin -kirjan ja Alkon ystävällisen myyjän avustuksella yhden edullisen cavan, yhden keskihintaisen australialaisen ja yhden samppanjan. Perusideana oli valita eri hintaisia, mutta hinta-laatusuhteeltaan hyviä ja ominaisuuksiltaan saman tyyppisiä juomia, jotka oli pisteytetty korkealle (kolmesta viiteen tähteä). Maistiaisvalikoima täydentyi vielä kavereiden tuomalla samppanjalla, joten kokoonpano oli seuraava:

1) Todellinen klassikko eli Freixenet Cordon Negro Brut. Hinta 9,5 €, viinikirjan pisteytys *** (laadukas ja hyvin tehty viini, joka sopii myös juhlaan), hinta-laatusuhde 1 (viini on edullinen ostos ja enemmän kuin hintansa arvoinen)

2) Australialainen Jansz Premium Cuvée Brut. Hinta 17 €, **** (viini on harmoninen kokonaisuus ja laadultaan erinomainen), hinta-laatusuhde 1.

3) Bruno Paillard Brut Première Cuvée. Hinta 42 €, ***** (huippuviini, jonka kaikki tyylikkäät ominaisuudet loksahtavat kohdalleen), hinta-laatusuhde 1.

4) Veuve Clicquot Brut. Hinta 47 €, ****, hinta-laatusuhde 0 (viinin hinta vastaa sen laatua).

Yhteenvetona todettakoon, että kaikkia kuplajuomia pidettiin hyvinä. Riippumaton ja lahjomaton 10 amatöörin raati antoi kuitenkin suurimman suosion keskihintaiselle australialaisella; vain yksi piti eniten ammattilaisten suosikista, yksi cavasta ja kaksi kalliimmasta samppanjasta. Samppanjoiden erottaminen kuohuviineistä ei sekään ollut ongelmatonta, eivätkä maistajien makuhermot myöskään tunnistaneet klassikko-cavaa.

Ainoastaan yksi maistajista sai värisuoran eli tunnisti samppanjat ja erotti myös australialaisen ja cavan toisistaan. Puolustukseksi todettakoon, että viinejä ei maisteltu rinta rinnan eikä aina ihan puhtaista laseista, koska talouteen ei kuulu niin kattavaa lasivalikoimaa, että tämä olisi ollut mahdollista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti