lauantai 7. tammikuuta 2012

Lelukaupoilla - Asus Zenbook UX31E

Sain vihdoin hankittua uuden kannettavan hitaan ja kaatuilevan LG E200-vanhuksen korvaajaksi.  Olen jo pienen ikuisuuden hyvän tovin pähkäillyt asiaa - käynyt vähän hiplailemassa koneita kaupoilla ja kaivellut netistä arvosteluita. Valitettavasti arvosteluiden kirjoittajina on pääsääntöisesti allekirjoittanutta huomattavasti enemmän konehifistelyyn taipuvaista väkeä (nörtit, prkl), joten mutinat ja hypetykset tuntuvat liittyvän ominaisuuksiin, jotka ovat itselleni vähemmän merkityksellisiä. En pelaile, en tee kotikoneella töitä, enkä tunne muutenkaan tarvetta ladata kovalevyä täyteen erilaisia ohjelmia tms. Sen sijaan toiveissa on ollut kohtuuhintainen kone, joka olisi pieni ja kevyt, hyvällä akunkestolla ja suorituskyvyllä varustettu ja - jos vain mahdollista - joka ei saisi silmiä vuotamaan verta kammottavan ulkomuotonsa takia.

Viime kuussa pähkäilyn pääasiallinen kohde oli Macbook Pron ja Office 2010:n sisältänyt paketti, joka oli Stockkalla kantistarjouksessa. Puoliso on ollut omaansa kovasti tyytyväinen jo useamman vuoden ja itse olen tykännyt käytössäni olevita muista Applen tuotteista (iPod nano ja iPhone), mutta omaan käyttööni pro tuntui jotenkin väärältä - liian painava ja liian... pro käyttötarpeisiini nähden. Macbook Air taas vaikuttaa 11 tuuman versiona ihan liian pieneltä ja hinnat alkaen versiona (64 GB) lelumaiselta, 13 tuuman 128 GB taas maksaa melkein 1 300 euroa, mikä taas tuntui liian tyyriiltä.

Windows-koneista tuo Zenbook oli saanut hyviä arvosteluja ainakin MikroPC ja Tietokone -lehdistä ja se näytti ominaisuuksiltaan vastaavan varsin hyvin tarpeitani. Muina finalisteina olivat muut testatut ultrabookit eli Samsungin 9 -sarja ja Acer S3. Voittajan valinta tapahtui googlettelun perusteella ja yön yli nukkimisen jälkeen. Kun taskussa poltteli 10 prosentin etuseteli Stockkalle, päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja hain eilen kotiin uuden perheenjäsenen. Lähtöhinta taisi olla 1098 euroa, joten sain sen kupongillani vähän alle tonnilla.

Ensituntuma koneeseen on ollut varsin positiivinen. Windows 7 tuntuu tutulta (eli omppuun verrattuna vähän ruma ja kankea, mutta mihin tahansa Windowsin käyttikseen tottuneelle helppokäyttöinen), kone on hiljainen eikä kuumene hetkessä kissan perseenlämmittimeksi (yritti kyllä silti parkkeerata näppikselle), samoin näppäimistö on omille nakeilleni mainio, enkä ole noteerannut sen kummempia ongelmia touch padin kanssa (tästä jotkut olivat jotkut keskustelupalstoilla nurisseet). Ehkä se tuntuu vähän herkältä, mutta se taas lienee tottumiskysymys.

Ainoa kysymysmerkki tuntuu liittyvän näyttöön, joka ei tunnu olevan kaikkein tukevimmasta päästä. Tarkoitan sitä, että kansi tärisee aika pienistä tönäisyistä. Tuskin haittaa tukevalla alustalla näpytellessä, mutta mahdollisesti liikenteessä ollessa tuottaa tuskaa. Eipä sekään omassa käytössäni kynnyskysymys, kunhan pysyy ehjänä. Ulkomuoto ei ole ehkä kaikkein söpöin (tämä kannattaa suhteuttaa siihen, että edellinen koneeni on ollut pinkki...), mutta varsin siisti ja materiaali tuntuu kelvolta. Esimerkiksi Sonyn Vaio jäi ulos valintafinaalista halvan ulkomuotonsa ja karhean (!) touch padin takia.    

Ultrabookeista puuttuu DVD-asema, joten jossain vaiheessa täytyy hakea ulkoinen asema. Alkuun ajattelin pärjätä vanhan koneeni varassa siltä osin kuin tulee tarvetta muuntaa cd-levyjä mp3:ksi ja siirtää musiikkia iLaitteille. Samoin täytyy harkita Office-paketin ostoa, se ei tullut tuossa mukana. Saa nähdä riittäisikö Open Office, kun en kuitenkaan käytä konetta työkäytössä enkä opiskele.

Palailen, jos tulee takapakkia ja Windows-kitinää, mutta hyvältä siis vaikuttaa tässä vaiheessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti