sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Joulun ja vuodenvaihteen kokkailuja

Pienellä viiveellä mennään, seuraavassa tarjolla koostetta keittiöaherruksista pääosin joululta. Vietimme aaton mökillä, joten mukaan matkannut syöminkikokonaisuus oli laadittu periaatteella "kaiken pitää mahtua kylmälaukkuun ja olla syötävissä sellaisenaan tai lämmitettynä".  Puolisko oli hakenut hallista paria kalaa ja mätiä, muuten tarjonta oli vege-painotteista ja perunalaatikkoa lukuun ottamatta itse tehtyä.

PÄHKINÄMUREKE

2 dl cashew-pähkinöitä
1 tlk (400g) kikherneitä
100 g raakaa perunaa
2 keskikokoista sipulia
1 iso valkosipulin kynsi
1 tl chilitahnaa
½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Soseuta cashew-pähkinät, paloitellut kasvikset ja kikherneet (Kitchen Aidin blenderi meinasi hyytyä, kyllä monitoimikone olisi poikaa). Mausta seos chilillä ja suolalla. Lisää jauhot ja leivinjauhe ja anna koneen käydä, kunnes massa on tasaista. Vuoraa litran / puolentoista suuruinen uunivuoka (käytin leipävuokaa) leivinpaperilla ja kaada seos vuokaan. Kypsennä noin tunti uunin keskitasolla 175 asteessa. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos tikku tuntuu kostealta, jatka kypsentämistä.

Tämä oli erinomaista, voisi tehdä useammankin ja olisi voinut myös maustaa vähän reippaammin.


BATAATTI-LANTTULAATIKKO

1 iso bataatti
Lanttu tai puolikas
1 sipuli
3 perunaa
1,5 rkl tuoretta inkivääriraastetta
1 kasvisliemikuutio
1 l vettä
3 keltuaista
2 dl kuohukermaa
2 rkl korppujauhoja
25 g voita tai margariinia
0,75 dl siirappia
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
 Päälle:
0,5 dl korppujauhoja

Kuori ja kuutioi bataatti, lanttu, sipuli ja perunat. Kuori ja raasta inkivääri. Keitä kasvikset ja inkivääri kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä kypsiksi. Säästä keitinvedestä 1 dl, kaada loput pois. Soseuta kypsät kasvikset. Jäähdytä sose. Sekoita keltuaiset ja kerma keskenään, turvota korppujauhoja keltuais-kermaseoksessa muutama minuutti. Kaada seos kasvissoseen joukkoon. Sulata voi ja lisää massaan. Lisää myös siirappi, mausteet ja keitinliemi, sekoita. Kaada seos uunivuokaan ja ripottele korppujauhoja pinnalle. Paista noin 1 1/2 tuntia uunin alatasolla 175 asteessa.


Ihan jees näinkin, olen tehnyt aiemmin pelkällä bataatilla. Lanttua oli sen verran vähän, ettei sitä oikeastaan maistanut.  

PUNAJUURILAATIKKO

4 annosta
600 g punajuuria
125 g piparjuurituorejuustoa
1 dl ruokakermaa
1 tl piparjuuritahnaa
0,5 tl suolaa
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja paloittele punajuuret. Keitä kiehuvassa vedessä kypsiksi, kaada keitinvesi pois ja soseuta punajuuret esimerkiksi sauvasekoittimella. Sekoita tuorejuusto, ruokakerma, piparjuuritahna ja suola keskenään ja sekoita punajuurisoseen joukkoon. Kaada sose uunivuokaan. Kypsennä noin 45 minuuttia.

Tämäkin vanhastaan listalla. Ihan jees, mutta suurissa määrissä piparjuurituorejuusto alkaa vähän tökkiä. Olisi ehkä voinut lisätä jotain muuta mausteeksi, esim. limeä tai balsamicoa. 


BATAATTIPIIRAKKA

1 pkt (400g) rukiista piirastaikinaa öljyllä voidellun uunivuoan (n. 15 cm x 25 cm) pohjalle
400 g bataattisosetta,2 kananmunaa, ½ tl suolaa, ¾ tl kanelia, ¼ tl muskottipähkinää, 2 rkl fariinisokeria sekaisin ja piirakkapohjan päälle. Uuni 225 astetta n. 30 min –  eli kunnes piirakan reunat rapea, täyte ei hölsky.

Tätä olen tehnyt monesti, joskus laittanut porkkanaa bataatin sijaan. Vähän vähempi sokeri olisi voinut olla jees, nyt meni aavistuksen liikaa makean puolelle koko piirakka.


VISKILLÄ MAUSTETTU TAATELIKAKKU

1pak. 250 g taateleita (kivettömiä - tuli huomattua, että "kivettömissä" on sattumia, roiskui nätisti ympäriinsä soseutettaessa...)
3 dl  vettä
2 dl (tummaa) sokeria
200 g margariinia
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
pari riviä tummaa suklaata
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
n. ½ dl (savu)viskiä

Taatelit, vesi ja sokeri keitetään soseeksi. Sosetta jäähdytetään hieman ja siihen lisätään sulamaan margariini, suklaa ja vatkatut munat. Lisätään vaniljasokeri. Sekoitetaan kuivat aineet ja lisätään ne soseeseen. Kakkutaikina laitetaan 1,5 litran vuokaan ja kakkua paistetaan 200°:ssa n. 50-60 min.

Tämä oli joulun ehdoton hitti. Miehen tekemä ensimmäinen versio oli ihan täydellinen, mun versio vähemmän täydellinen (saattoi jäädä siitä kiinni, että mulla epämääräinen määrä taateleita, joita yhdistin viikunoihin), mutta silti oikein hyvää sekin. 

SAVULOHI-PIPARJUURINAPIT

150 g kylmäsavulohiviipaleita silpuksi
1 sipuli silpuksi
1 dl kermaa vaahdoksi
1 dl turkkilaista jugurttia tai ranskankermaa
2 rkl limemehua
2 tl piparjuurta raastettuna

Alle Väinämöisen palttoonappeja. Ihan parhautta.

Viimeinen kuului uudenvuodenaattoon. Palttoonappien päälle tein lisäksi hernesosetta (pussi pakasteherneitä, pari ruokalusikallista turkkilaista jugurttia, limeä, piparjuurituorejuustoa, pippuria ja vähän kasvislientä) ja osaan laitoin pestoa, juustoa ja savutofua. Omnomnom.

Jälkkäriksi tein eilen After eight jugurttijäädykettä tällaisella reseptillä.  Silikonisia muffinivuokia ei ollut, joten koko setti meni silikoniseen leipävuokaan eli piti sitten sulattaa ja syödä kerralla. Miehen mielestä aika makeaa, mulle ei tuottanut mitään ongelmia vetää tuota kerralla kitaan. 

Öyh ja röyh. Kun joulukauteen on kuulunut lisäksi litrakaupalla glögejä sekä kahmalokaupalla pipareita ja suklaalla, olo on jokseenkin sokerihuurrutettu. Hampaat huutavat hallelujaa, voisi antaa armoa. Kunhan kaapeissa vielä olevat makeat on ensin päästetty päiviltä, joku roti sentään täytyy olla. 

  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti