sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Lime-leivonnaisia

Pikapuoliin päättyvä hellejakso on pitänyt allekirjoittaneen poissa sekä koneelta että keittiöstä (kuka hullu haluaisi lisää lämpöä kämppään, jossa asteet muutenkin huitelevat päälle kolmenkympin?), eivätkä seuraavat reseptit ole tuoreita kokeiluja. Yhdistävänä tekijänä niissä on joka tapauksessa lime, tuo sitrushedelmien kunkku, joka terästää kivasti kaiken drinksuista salaatteihin.

Viimeisin testaus oli Hyvän olon herkut -kirjasta soveltaen tehty juustokakku. Ostin kirjan muutamalla eurolla Akateemisen alesta ja se on ollut joka sentin arvoinen, sisältää erittäin simppeleita leivonnaisia asteen verran totuttua terveellisemmässä muodossa. Itselläni tosin on tapana muuntaa niitä takaisin epäterveellisemmiksi, sillä resepteissä on omaan makuuni esimerkiksi liian paljon graham-jauhoja, joiden maku puskee läpi. 

Kakun pohjaan tuli  1 dl juoksevaa margariinia, 5 rkl ruokokidesokeria (alkuperäisessä reseptissä 3 rkl hunajaa), 2 dl kaurahiutaleita ja 2 dl täysjyvävehnäjauhoja (alkuperäisessä reseptissä 1 dl vehnäjauhoja ja 1 dl grahamjauhoja). Kaikki sekaisin ja painellaan matalaan uunivuokaan. Taikinaa ei tule kovin isoa klönttiä, joten pienehkö vuoka riittää. Täytteeseen tulee 400 g maustamatonta tuorejuustoa (alkuperäisessä ohjeessa 250 g maustamatonta tuorejuustoa ja 100 g kevyttä tuorejuustoa), johon sekoitetaan ensin 3 rkl ruokokidesokeria, sitten kananmuna, raastettua limen kuorta ja 2 rkl lime-mehua (alkuperäisessä ohjeessa sitruunaa). Setti pohjan päälle ja homma uuniin, 20 minsaa 175 asteessa oli sopiva aika meidän uunissa.

Mainion kuivakakkuohjeen bongasin  Fanni ja Kanelista, mutta kiire kun oli (Champions League -finaali oli alkamassa), muunsin sen muffineiksi, jotta paistuisi nopsemmin. Sopii myös terveysteemaan, sillä rasvana oli oliiviöljyä. Limeä tuli turskautettua sekaan enemmän kuin ohjeessa, maistui vahvasti mutta hyvää oli. Täytyy tehdä uusiksi, mutta paremmalla ajalla eli niin, että ehtisi tehdä kuorrutteenkin päälle.

Key lime pie on koukuttavan hyvää, mutta sitä on ärsyttävää leipoa, koska reseptiin tulee pelkkiä keltuaisia ja valkuaiset jäävät kyökissäni yleensä käyttämättä. Pari kertaa olen yrittänyt tehdä niistä marenkia, mutta lopputulos on ollut vähemmän kaunista. Piirakan ohjetta olen soveltanut täältä. En ole mitannut aineksia läheskään tuolla tarkkuudella (1,3 dl lime-mehua, wtf), mutta ei se lopputulosta haittaa. Kriittisempi vaihe on huolehtia siitä, ettei leipomus pääse kärähtämään uunissa. 

Tällä hetkellä mielessä on kyllä sattuneesta syystä leivonnaisten sijaan limen käyttäminen erilaisissa jäädykkeissä. Ostin pari päivää sitten Prismasta mehujäämuotteja (hämmentävän vaikea löytää moisia btw, eikö nykymuksuille enää väännetä perinteisiä mehujäitä vai olinko vain myöhässä apajilla?) ja tähän mennessä olen jäädytellyt niissä paria smoothieversiota. Blenderiin jäisiä marjoja, banskua, rasvaista jugurttia (luomu-turkkilainen on parhautta), vähän jotain nestettä ja mitä muuta näppeihin sattuu osuumaan (viimeksi sekaan meni limen lisäksi hamppuproteiinijauhetta ja kaurahiutaleita), surrautus ja lopputulos muotteihin jäätymään. Takuulla vähemmän lisäaineita ja enemmän sisältöä kuin jäätelöaltaan verrokeissa, mutta maistui vähintään yhtä hyvältä. Nexie-approved kesähitti 2011!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti